miercuri, 24 aprilie 2013

Paine cu faina se secara si seminte de floarea soarelui

De ceva timp, sarbatoresc atat Craciunul cat si Pastele de doua ori! Anul acesta, de sarbatorile Pascale Catolice am vrut sa pregatesc o paine homemade special pentru familia G.

De la a vrea si pana la a face nu a fost calea lunga si prin urmare am purces la drum: am cumparat faina se secara, faina alba (cea mai buna faina cumparata ever), seminte de floarea soarelui si drojdie hidratata, ingrediente numa' bune pentru a prepara o paine gustoasa "ca la mama acasa"!

Ingrediente:
  • 800gr faina de secara
  • 400 - 450 gr apa calduta
  • 35gr drojdie hidratata
  • praf de sare
  • 1 lingura ulei
  • 100gr seminte de floarea soarelui

Pasii de urmat:
  • se amesteca drojdia cu apa calduta
  • se adauga 500 gr faina de secara
  • se framanta pana ce se obtine un aluat omogen (se va lipi de degete) si se lasa la dospit peste noapte sau pentru aproximativ 5 ore
  • dimineata sau dupa cele 5 ore de dospit (sau cat va lasa inima) se adauga restul de faina, apa, sare si seminte de floarea soarelui
  • se framanta pana ce toate acestea se incorporeaza in aluat
  • in cazul in care aluatul se lipeste de degete se ung palmele cu ulei inainte de a-l framanta
  • se da o forma painii (eu am ales o forma ovala)
  • se aseaza o hartie de copt pe tava de copt presarand cu putina faina peste hartie
  • painea se presara cu putina faina si se lasa la crescut pentru app.2 h
  • se preincalzeste cuptorul la 200grade
  • dupa ce painea a crescut se cresteaza si se pune in cuptor pentru app.1h - 1h 15 min
  • ca sa fiti siguri ca painea este gata, ciocaniti in fundul acesteia; daca suna a gol inseamna ca este gata
  • dupa ce se scoate painea din cuptor se inveleste cu un prosop de bumbac si se lasa la racit
  • painea va fi putin umeda
Pofta buna!!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu