De la a vrea si pana la a face nu a fost calea lunga si prin urmare am purces la drum: am cumparat faina se secara, faina alba (cea mai buna faina cumparata ever), seminte de floarea soarelui si drojdie hidratata, ingrediente numa' bune pentru a prepara o paine gustoasa "ca la mama acasa"!
Ingrediente:
- 800gr faina de secara
- 400 - 450 gr apa calduta
- 35gr drojdie hidratata
- praf de sare
- 1 lingura ulei
- 100gr seminte de floarea soarelui
Pasii de urmat:
- se amesteca drojdia cu apa calduta
- se adauga 500 gr faina de secara
- se framanta pana ce se obtine un aluat omogen (se va lipi de degete) si se lasa la dospit peste noapte sau pentru aproximativ 5 ore
- dimineata sau dupa cele 5 ore de dospit (sau cat va lasa inima) se adauga restul de faina, apa, sare si seminte de floarea soarelui
- se framanta pana ce toate acestea se incorporeaza in aluat
- in cazul in care aluatul se lipeste de degete se ung palmele cu ulei inainte de a-l framanta
- se da o forma painii (eu am ales o forma ovala)
- se aseaza o hartie de copt pe tava de copt presarand cu putina faina peste hartie
- painea se presara cu putina faina si se lasa la crescut pentru app.2 h
- se preincalzeste cuptorul la 200grade
- dupa ce painea a crescut se cresteaza si se pune in cuptor pentru app.1h - 1h 15 min
- ca sa fiti siguri ca painea este gata, ciocaniti in fundul acesteia; daca suna a gol inseamna ca este gata
- dupa ce se scoate painea din cuptor se inveleste cu un prosop de bumbac si se lasa la racit
- painea va fi putin umeda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu